Zamagurské folklórne slávnosti obohatia jánošíkovské tradície

28.05.2008 Stará Ľubovňa

Poprad 28. mája (TASR) - Takmer 700 účinkujúcich zo Slovenska, Poľska a Česka sa predstaví na 32. ročníku Zamagurských folklórnych slávností (ZFS) v Červenom Kláštore, ktoré sa budú konať 13. až 15. júna.
\"Pripravili sme viacero noviniek. Nočný program v sobotu bude venovaný jánošíkovským tradíciám nielen pod Tatrami, ale vo zvykosloví slovenského ľudu vôbec. Pôjde o spoločnú slovensko-poľskú kompozíciu zvykov a piesní s jánošíkovskou a zbojníckou tematikou, ktorá je veľmi rozšírená osobitne v slovenskom folklóre, \" uviedol pre TASR dramaturg programu Juraj Švedlár. Z ďalších noviniek spomenul prezentáciu menšinovej kultúry so zameraním na rómsky folklór a samostatný program seniorských súborov Magurák z Kežmarku, Jánošík zo Svitu a Stará škola súboru Vagonár z Popradu.
\"Podobne ako v predchádzajúcich ročníkoch aj tentoraz sme pripravili ukážky remesiel. Budú tam rezbári, drotári, keramikári, výrobcovia husitských zbraní zo zamagurskej obce Lechnica či majstri paličkovanej čipky, \" doplnil Ladislav Havlík, riaditeľ Podtatranského osvetového strediska v Poprade, ktoré slávnosti organizuje. Dodal, že počas troch dní očakávajú najmenej 5000 návštevníkov.
Program sa začne v piatok 13. júna popoludní o 14. hodine tradičnou pozvánkou v podaní domácich a zahraničných súborov v zamagurských obciach a na zámku v poľskej Niedzici. Úvodný program slávnosti bude v Kultúrnom dome v Spišskej Starej Vsi v podvečer o 17.30 h.
V sobotu budú ZFS pokračovať od 10. hodiny trhom remesiel a popoludní o 15.00 h tradičným splavom krojovaných súborov a skupín na pltiach po rieke Dunajec. Nočný program od 21.00 h bude venovaný 320. výročiu narodenia Juraja Jánošíka.
V nedeľu dopoludnia je na programe slávnostná sv. omša a od 12.00 h sa predstavia detské folklórne súbory. Záverečný program 32. ročníka ZFS pod názvom Pieniny, Pieniny sa začne popoludní o 14.00 h.
\"Vstupné sme v porovnaní s vlaňajškom nezmenili. Permanentka na všetky programy počas troch dní vyjde dospelých na 220 Sk (7,07 eur) ale pripravené sú aj vstupenky na jednotlivé programy podľa záujmu návštevníkov, \" priblížil L. Havlík. Dodal, že finančné náklady na podujatie predstavujú asi 720.000 Sk (23.145 eur), z toho 400.000 Sk (12.858 eur) získali z ministerstva kultúry a od sponzorov.
Záštitu nad 32. ročníkom Zamagurských folklórnych slávností prevzali predseda Národnej rady SR Pavol Paška a predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.
 

Vyberte región